זוגיות אחרי לידה

זוגיות היא איזון עדין מאוד בין שני בני אדם. כשלמשפחה מצטרפת עוד נפש, ובפרט תינוק תובעני, נדרש איזון מחדש. בהתאם לידה היא אתגר של ממש לכל מערכת יחסים, יציבה ומיטיבה ככל שתהיה. על-פי מחקרים שונים, 2 מכל 3 זוגות עוברים משבר בעוצמה כזו או אחרת אחרי הלידה הראשונה, וגם מהניסיון שלי כמטפלת מדובר בבעיה נפוצה. זו כמובן לא נחמה: החיבור עם בן/בת הזוג הוא משאב משמעותי מאוד, ולכן איכות החיים של שני ההורים נפגעת במידה רבה. בלא מעט מקרים המצב עלול להסלים במהירות ולהסתיים בגירושין. לכן אני ממליצה על טיפול בקושי שנוצר ויצירת איזון מדויק חדש, גם כשהזמן הפנוי מוגבל וישנו קושי אובייקטיבי להגיע לטיפול זוגי.

הגורמים העיקריים למשבר זוגי אחרי לידה

לאורך השנים סייעתי לזוגות רבים שהפכו להורים להתמודד עם הקשיים שמייצר השינוי המשמעותי בחיים (לצד כמובן ההתרגשות העצומה והקסם שיש בכל תינוק ותינוקת). לכל זוגיות אחרי לידה מאפיינים משלה, אבל יש גם מכנה משותף, ובפרט נפוצות 4 בעיות:

1. תחושת נטישה, גם של הגבר וגם של האישה

אצל האישה עלולה להתעורר תחושה כאילו ננטשה על-ידי בן זוגה, כשהוא לא שותף מלא לטיפול בתינוק. גם במאה ה-21 עדיין המצב השכיח הוא שהאבא ממשיך לעבוד כרגיל בעוד האמא יוצאת לחופשה שיש בה כמובן יתרונות רבים אבל גם מחיר לא מבוטל. במצב כזה עלולים להתעורר רגשות שליליים כלפי האב, ובפרט אם גם כשהוא בבית הוא עסוק בענייניו.

אצל הגבר תחושת הנטישה היא תוצר של "היחס המועדף" של אשתו לתינוק. אבות עלולים להרגיש שהם נדחקו הצידה, ובמיוחד אם הקשר בין התינוק לאם עוצמתי (בזמן שעצם הטיפול בתינוק מסביב לשעון מייצר חיבור עמוק מאוד).

חשוב לי לציין שתחושת הנטישה, גם אצל האב וגם אצל האם, נשענת כמעט תמיד על תחושות כאלה משלבים מוקדמים יותר בחיים. לכן טיפול בזוגות אחרי לידה עשוי לצלול גם אל חוויות ילדות שמשפיעות על ההווה, במודע או שלא במודע.

2. ירידה, לעיתים חדה, בתדירות יחסי המין

שינויים הורמונליים חדים, צמצום דרמטי של הזמן הפנוי, עייפות קשה והיעדר פרטיות – כל אלה מובילים באופן כמעט בלתי נמנע לירידה בתדירות יחסי המין. הירידה עלולה להיות חדה, לגרום לתסכול רב (בעיקר אצל האבא) ולפגוע גם באינטימיות שהיא מרכיב בסיסי והכרחי בזוגיות טובה.

3. קונפליקטים סביב אופן הטיפול בתינוק (כולל עימותים עם המשפחה המורחבת)

גידול תינוק הוא משימה מורכבת. למעשה, המשימה הגדולה ביותר שאיתה מתמודדים מרבית בני האדם. חילוקי דעות ביחס לדרך הנכונה לעמוד במשימה – למשל סביב הרגלי השינה של התינוק – עלולים להפוך לקונפליקטים קשים. בחלק מהמקרים המשפחה המורחבת, שאוהבת לייעץ ולפעמים להתערב גם מבלי שהתבקשה, תורמת למתח בין בני הזוג. העייפות מגדילה אף היא את הסיכון להתלקחות מריבות, וכך גם הלחץ (שמאפיין הורים רבים כשזה הילד הראשון והם עדיין לא צברו ניסיון). כל עימות מכרסם בזוגיות אחרי לידה ועלול לערער אותה במידה ניכרת.

4. דיכאון אחרי לידה

קושי רגשי לטפל בתינוק ובעקבותיו דיכאון הוא סוגיה רגישה וסבוכה במיוחד. במקרים אלה הטיפול מתמקד קודם כל באם הטרייה. לאחר ייצוב המצב הנפשי של האם, אפשר לעבוד גם על מערכת היחסים הזוגית.

טיפים פרקטיים לשיפור הזוגיות אחרי הלידה

עוד לפני הגעה לטיפול זוגי מקצועי שמתמקד במצוקות שנוצרות בעקבות לידה ומייצר נקודות איזון חדשה ונכונה, אפשר לנסות לשפר את המצב באמצעות יישום מספר טיפים פשוטים:

* אל תשכחו להגיד לעצמכם, לפחות 3 פעמים ביום, "זה עובר" – ואפילו יותר מהר מכפי שאתם חושבים. התינוקות גדלים, הצרכים שלהם עדיין משמעותיים אבל פוחתים, והדינמיקה בבית משתנה.

* מגע, והרבה – נכון, קשה למצוא זמן ולייצר את האווירה המתאימה לסקס, אבל קל לפנות חצי דקה לחיבוק חם. ליטוף אוהב אפשרי גם כשהאמא מניקה את התינוק, ונשיקה יכולה להתרחש אפילו כשהתינוק בוכה. מגע מספק נחמה ומחזק מאוד זוגיות אחרי לידה, ולכן כדאי להרבות בו, גם בלי שהוא יוביל ליחסי מין.

* זמן לעצמכם – גם בתוך סדר יום עמוס, הקפידו לפנות 10-15 דקות רק לעצמכם. כל אחד לבד, וגם ביחד. ברבע השעה שאתם יושבים יחד, דברו על הכל חוץ מאשר על התינוק (ובלי שיפוטיות אלא רק מתוך קשב אוהב).

* דייטים – כשהתינוק בן 3 חודשים, אתם יכולים לפרגן לעצמכם פעם בשבועיים דייט לוהט, שיחולל פלאים בזוגיות.

מה כולל טיפול במשבר שמסכן זוגיות אחרי לידה?

במקרים שבהם הזוגיות מתערערת באופן משמעותי, וישנה סכנה להמשך קיום מערכת היחסים – דווקא בנקודת זמן רגישה מאוד שבה נדרשים משאבים עצומים כדי לטפל בתינוק – ההמלצה החד-משמעית היא להגיע לטיפול זוגי.

ברור לי לחלוטין שלא קל למצוא זמן פנוי לטיפול כזה, אבל לנוכח האתגרים העצומים של זוגיות אחרי לידה אסור להתעלם מהבעיות. גם אני משתדלת להתגמש מבחינת מועדי הפגישות, כדי שאפשר יהיה לקיים אותן. הטיפול מתמקד בגורמים הספציפיים שפוגעים בזוגיות שלכם, בתחושות שהתעוררו אצל כל אחד מכם בעקבות השינוי המשמעותי בחיים, בשיפור התקשורת הזוגית ובמציאת פתרונות פרקטיים שיבטיחו איזון חדש, מדויק ומיטיב – כך שתוכלו ליהנות גם מהתינוק וגם מהזוגיות.

מה היה לנו עד עכשיו?
Picture of עירית שמיר ברץ
עירית שמיר ברץ

עירית שמיר ברץ עובדת סוציאלית .בעלת תואר שני, בוגרת ביה"ס לפסיכותרפיה ברמב"ם.
בעלת מומחיות בעבודה סוציאלית בתחום בריאות הנפש. עוזרת הפסיכאטור המחוזי בחיפה והצפון.
בעלת ניסיון רב שנים בטיפול פסיכותרפיה בחיפה ובצפון.

מוכנים להתחיל תהליך?

מלאו פרטים בטופס ובואו נתחיל

מאמרים נוספים

חוסר אינטימיות בזוגיות

אינטימיות היא אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר בכל זוגיות. זהו המרכיב שמייצר את הקרבה הרצויה ואת החיבור העמוק בין שני בני אדם נפרדים. אינטימיות אמיתית, רגשית ופיזית, נבנית בהדרגה, אבל גם

קרא עוד »
טיפול זוגי לפני נישואין

כל זוגיות יכולה להיות מקור לברכה ולנחת, אבל באותה מידה גם למתחים וסכסוכים. גם כשיש חיבור אמיתי, אהבה עוצמתית ופוטנציאל של ממש לקשר מעצים ומהנה, עדיין ייתכנו משברים. הכלל הזה

קרא עוד »
זוגיות במשבר

משבר בזוגיות עלול להיות תחילתו של סוף מערכת היחסים. באותה מידה משבר, מכל סוג שהוא, עשוי דווקא לחזק את הקשר הזוגי ולהעניק לו עוד רובד עמוק ומשמעותי. כדי לעלות על

קרא עוד »
טיפול זוגי לדתיים

זוגיות היא מקור לכוח ובסיס לחיים מלאים ומיטיבים, ובה בעת גם אתגר מורכב. המשפט הנ"ל נכון כמובן לכל המגזרים, כולל הדתי. יחד עם זאת ישנם הבדלים בלתי מבוטלים בין טיפול

קרא עוד »