קנאה בזוגיות

קנאה בזוגיות היא תופעה נפוצה מאוד. לפעמים היא מרגישה כמעט בלתי נמנעת, ויש לא מעט אנשים שמייחסים לה ערך חיובי. למרות זאת, קנאה עלולה לערער את מערכת היחסים ולחבל בזוגיות. למעשה נוכחות משמעותית של קנאה בתוך קשר היא כמו נורת אזהרה ברכב: היא מעידה על בעיה, וכדאי לעצור ולטפל בה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, אפשר לנטרל קנאה. אפשר, וכדאי – זוגות רבים שטיפלתי בהם העידו על שיפור משמעותי ביחסים ובחיים אחרי שהצלחנו לפוגג את הקנאה.

מה זה בעצם קנאה בזוגיות?

כדי להבין איך מנטרלים קנאה בתוך זוגיות, כדאי קודם כל לזהות את סוג הקנאה. יש שני סוגים של רגש קנאה שעלולים להתפתח בין בני זוג: הראשון הוא קנאה בבן/בת הזוג והשני הוא קנאה לבן/בת הזוג.

קנאה ב – מצב שבו אחד הצדדים תופש את השני כמוצלח יותר. לרוב הפער יהיה בתחום שחשוב לבן/בת הזוג שמקנא. למשל קריירה שנחשבת למכובדת יותר, יחסים טובים עם הילדים, יותר חברים ויש כמובן עוד אפשרויות.

קנאה ל – מצב שבו אחד מבני הזוג חווה פחד לאבד, כלומר פחד שהזוגיות תתפרק כי הצד השני יעדיף מישהו אחר. בקנאה מהסוג הזה מעורבת גם תחושת בעלות ורצון/צורך בבלעדיות.

אגב, באנגלית יש שתי מילים שונות עבור שני סוגי הקנאה: Envy שהמשמעות שלה היא רגש שלילי בגלל היעדר דבר מסוים ולכן קנאה במי שיש לו את הדבר הזה, ו- Jealousy שמבטאת את הפחד לאבד משהו קיים (כלומר קנאה ל).

הגורמים העיקריים לקנאה במערכת יחסים זוגית

מהניסיון שלי, אחרי שנים רבות של טיפולים זוגיים, ברוב המקרים קנאה בזוגיות נובעת ממקור פנימי. כלומר, הגורם לקנאה הוא לא בן/בת הזוג אלא מרכיב באישיות של הצד שמקנא. יחד עם זאת יש גם אירועים בתוך הקשר שמעצימים תחושות פנימיות, או מטענים רגשיים מהעבר, ומציפים קנאה.

הגורמים השכיחים ביותר להופעת רגש שלילי זה הם:

* חרדת נטישה – אדם שחווה בעבר טראומה עקב פרידה (לאו דווקא בתוך זוגיות) פגיע יותר מאחרים, ולכן יש סיכוי גבוה להתפתחות לקנאה לבן הזוג מתוך פחד לאבד גם אותו.

* ערך עצמי נמוך – כשלאדם יש ערך עצמי נמוך, הוא עלול לפתח את שני סוגי הקנאה. כלומר, הוא עלול גם לקנא במרכיבים שונים בחיים של בן/בת הזוג, וגם לחשוש שהצד השני יסיים את הקשר (מתוך אמונה ש"הוא יכול למצוא משהו הרבה יותר טוב ממני").

* רמת אמון נמוכה בין בני הזוג – כשאין מספיק אמון, בין אם עקב אירוע ספציפי (לרוב בגידה) ובין אם עקב קושי לפתח אמון באחרים בגלל חוויות עבר, הסיכון לקנאה מהסוג השני (קנאה ל-) עולה.

* שינויים משמעותיים בשגרת החיים – למשל כשבן/בת הזוג מתמסר לתחביב חדש, מכיר אדם חדש ומבלה איתו לעיתים קרובות, מתחיל להשקיע זמן רב יותר בעבודה או בהתנדבות, ועוד. שינויים אלה מציפים אצל הצד השני תחושה של "אני לא משמעותי מספיק" (לבן/בת הזוג), ואפילו תחושת חוסר נראוּת, ואלה הופכות לקנאה.

איך קנאה פוגעת בזוגיות?

יש אנשים שכאמור מרגישים שקנאה היא דבר טוב, מפני שהיא מבטאת אכפתיות ובעצם מחזקת את הזוגיות. יש גם מי שמתייחסים לקנאה כאל ההפך מאדישות, ואדישות כידוע הרסנית למערכות יחסים. קנאה יכולה להיות גם מנוע לפעולה חיובית: להשקיע יותר במערכת היחסים כדי לשמר אותה, למשל, או ללמוד כדי לשדרג את הקריירה ולהשתוות לבן/בת הזוג.

יחד עם זאת קנאה עלולה להיות הרסנית. כשהרגש משתלט על אחד מבני הזוג, הוא עלול להפוך לאובססיבי. דוגמה שכיחה אחת היא האשמות חוזרות ונשנות בבגידה גם כשאין לכך שום אחיזה במציאות. יש גם מקרים שבהם בן הזוג שמקנא מגביל את הצד השני, ובאופן כללי הקנאה עלולה לייצר מתח רב – מתח שפוגע בשני בני הזוג וכמובן בזוגיות.

קנאה בזוגיות: סימני אזהרה משמעותיים

מצב שבו רגש קנאה הופך להתנהגות קנאית מחייב תגובה מהירה, רצוי כזו שכוללת התערבות מקצועית, כדי למנוע נזקים בלתי הפיכים לשני בני הזוג ולזוגיות. יש כמה סימני אזהרה משמעותיים במיוחד שאני ממליצה לשים אליהם לב:

* חוסר יכולת לעצור את המחשבות הנובעות מהקנאה – ובפרט עיסוק אובססיבי ב"בגידה" שלא באמת מתרחשת.

* מניפולציות רגשיות – שנועדו לגרום לצד השני להרגיש אשמה.

* חוסר אמון – כולל חיפוש בסמארטפון של בן/בת הזוג, או דרישה לדיווח על כל צעד בכל רגע בכל יום.

* מגבלות על החופש של בן/בת הזוג – בכל תחום: כלכלי, אינטראקציות עם חברים, יציאה מהבית.

* התנהגות אגרסיבית – התפרצויות זעם ובוודאי אלימות (כולל רגשית או מילולית).

איך מטפלים בקנאה בין בני זוג?

קנאה היא רגש שעשוי להתעורר אצל כל אדם (למעשה יש מחקרים שזיהו קנאה גם אצל בעלי חיים). כשהרגש הופך להתנהגות בעייתית, התוצאה עלולה להיות כדור שלג: כך למשל בן/בת הזוג שמגבילים את החופש שלהם ימצאו דרכים "לצאת מהגבולות", דבר שיגביר את רמת הקנאה. לכן הפתרון הנכון הוא טיפול מקצועי, שיאתר את שורשי הקנאה, ויסייע לנכש אותם.

הבסיס לטיפול בקנאה בזוגיות הוא שיפור התקשורת בין בני הזוג. כשמקור הקנאה הוא חרדת נטישה, אני מקדישה זמן ותשומת לב גם לטיפול בחרדה הזו, באמצעות שיטות שונות שהוכחו כאפקטיביות מאוד. בחלק מהמקרים התהליך יכלול גם כלים לשליטה עצמית טובה יותר, על-מנת למנוע מרגש הקנאה להתפרץ ולהוביל להתנהגויות לא רצויות.

אפשר להתמודד בהצלחה עם קנאה במערכת יחסים. אין סיבה להגיד "זה אני וככה זה", בוודאי שאסור לעצום עיניים כשיש סימני אזהרה משמעותיים וגם אין צורך לפרק זוגיות עם פוטנציאל רק בגלל קנאה – טיפול מקצועי יאפשר לכם להיפטר מדפוסי פעולה לא נכונים, וליהנות מהזוגיות בלי לחשוש לאבד אותה.

מה היה לנו עד עכשיו?
תמונה של עירית שמיר ברץ
עירית שמיר ברץ

עירית שמיר ברץ עובדת סוציאלית .בעלת תואר שני, בוגרת ביה"ס לפסיכותרפיה ברמב"ם.
בעלת מומחיות בעבודה סוציאלית בתחום בריאות הנפש. עוזרת הפסיכאטור המחוזי בחיפה והצפון.
בעלת ניסיון רב שנים בטיפול פסיכותרפיה בחיפה ובצפון.

מוכנים להתחיל תהליך?

מלאו פרטים בטופס ובואו נתחיל

מאמרים נוספים

ריבים בזוגיות

ריבים הם חלק בלתי נמנע מכל זוגיות כמעט. ריב הוא לא בהכרח דבר רע: במקרים רבים הוא עשוי להעיד על קרבה ואהבה – "מי שרב, מאוהב" – ובעיקר על אכפתיות

קרא עוד »
טראומה אחרי בגידה

מערכות יחסים, ובפרט זוגיות, מתבססות על אמון. הפרת אמון, כלומר בגידה, מזעזעת את הקשר ועוד יותר מכך עלולה לערער את הצד הנפגע. למעשה, יש לא מעט מקרים שבהם ניתן לזהות

קרא עוד »
תקשורת בזוגיות

תקשורת טובה היא מרכיב הכרחי בזוגיות טובה. תקשורת פתוחה ומקרבת מאפשר לגשר על פערים ולמצוא פתרונות, ולעומת זאת קשיי תקשורת בזוגיות עלולים להעצים כל קונפליקט ולהפוך אותו למשבר חמור. היעדר

קרא עוד »
חרדה אחרי לידה

נשים בטווח רחב של גילאים ובכל רחבי העולם חוות תחושות של דיכאון וחרדות לפני או אחרי לידה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, חרדות בהריון ראשון לא בהכרח מעידות על הפרעה נפשית.

קרא עוד »