תקשורת טובה היא מרכיב הכרחי בזוגיות טובה. תקשורת פתוחה ומקרבת מאפשר לגשר על פערים ולמצוא פתרונות, ולעומת זאת קשיי תקשורת בזוגיות עלולים להעצים כל קונפליקט ולהפוך אותו למשבר חמור. היעדר תקשורת טובה מייצר גם תחושת בדידות ואפילו ניתוק. כמעט כל תהליך שהובלתי לאורך השנים הרבות שבהן אני מטפלת זוגית כלל התייחסות לתקשורת הזוגית, ויש גם מקרים שבהם זה היה המוקד של הטיפול. כאן בעמוד תמצאו מידע נרחב שיעזור לכם להבין טוב יותר את המצב שלכם, וכך לקבל את ההחלטות הנכונות עבורכם.
מהי תקשורת זוגית?
תקשורת זוגית היא סך כל הדרכים שבהן שני בני הזוג מביאים לידי ביטוי רגשות, מחשבות, חששות, תשוקות ושאיפות. תקשורת בזוגיות יכולה להיות מילולית ויכולה להיות גם לא מילולית (למשל הרמת גבה שמשפיעה יותר מ-300 מילים או תנועת יד מבטלת, ומצד שני חיוך אמפתי או חיבוק מכל הלב).
גם התקשורת המילולית היא הרבה יותר מהמילים הנאמרות. גם לאינטונציות ולדציבלים יש משקל, וכמובן שבמקביל לדיבור נדרשת גם הקשבה אמיתית כדי שהתקשורת תהיה יעילה.
תקשורת טובה בזוגיות: המפתח למערכת יחסים מיטיבה לשני הצדדים
תקשורת זוגית טובה מאפשרת לשני בני הזוג לראות את המציאות מבעד לעיני הפרטנר/ית. זהו בסיס הכרחי לפתרון קונפליקטים, וכידוע אין מערכת יחסים בלי חילוקי דעות. תקשורת כנה ולא שיפוטית בונה אמון, מייצרת הבנה ומהווה בסיס הכרחי לאינטימיות עמוקה.
תקשורת בזוגיות היא הביטוי של היכולת לפתוח את הלב, לשתף, להכיל ולהיות מחויבים לקשר – כל הדברים שמרכיבים מערכת יחסים מיטיבה ומלאת אהבה. בנוסף, בעיניי תקשורת נכונה בזוגיות מאפשרת לשני בני הזוג להיות מי שהם, בזכות תחושת הביטחון שנוצרת – עוד מרכיב חשוב בחיים עם איכות.
הנזקים שעלולים לגרום קצרים בתקשורת לזוגיות
* מריבות בלתי פוסקות – בלי תקשורת זוגיות היא מקור למריבות בתדירות גבוהה מאוד. כל אירוע עלול להפוך מיד למריבה סוערת, שכמובן מערערת את היחסים ואת החיים.
* עצב – כולנו רוצים שיקשיבו לנו, יראו אותנו, יבינו אותנו. בלי תקשורת זה בלתי אפשרי, ולכן בלי תקשורת זוגיות גורמת לעצב רב.
* תחושת דחייה ובדידות – תקשורת שלילית בין בני זוג מתורגמת באופן כמעט בלתי נמנע ל"לא אוהבים אותי". במקרים רבים מתלווה לניכור גם תחושת בדידות.
* דימוי עצמי נמוך – כשאין תקשורת עם הבן אדם שאמור להיות הכי קרוב אליכם, גם הדימוי העצמי עלול להיפגע.
* דוגמה שלילית מאוד לילדים – הורים שלא מתקשרים מייצרים מודל רע לילדים. הם עלולים לסגל בעצמם את אותם דפוסים שליליים של ניכור או מריבות על כל דבר.
השפעת התקשורת הפנימית על תקשורת בזוגיות
מהניסיון שלי, ברוב הזוגות שני הצדדים מודעים לחשיבות התקשורת וגם רוצים תקשורת טובה בזוגיות. למה בכל זאת יש כל כך הרבה קשיים בתקשורת הזוגית? אחת הסיבות היא קשיים בתקשורת הפנימית.
הכוונה שלי היא לאופן שבו אדם "מדבר" עם עצמו. הדיבור כמובן לא חייב להיות בקול, אלא יכול להיות פנימי. דימוי עצמי נמוך עלול להוביל למצב שבו כל ביקורת מצד בן הזוג, גם אם היא נקודתית, מנומקת ונאמרת מתוך אהבה, נתפשת כמהלומה ולכן לא יתפתח דיאלוג.
בנוסף לכל אדם יש סט אמונות שמשפיע על האופן שבו הוא מפרש את המציאות, וגם האמונות האלה עלולות לחבל בתקשורת הזוגית (מפני שלבן/בת הזוג עשויות להיות כמובן אמונות אחרות). גם הציפייה של רבים מאיתנו שבן/בת הזוג תמיד יבין אותנו גם בלי מילים לא תמיד עומדת במבחן הציפיות ופוגעת בתקשורת ולכן בקשר.
גורמים נוספים לבעיות תקשורת בזוגיות
תקשורת טובה בין בני זוג היא לא דבר מובן מאליו, אלא מרכיב שחשוב לעבוד עליו. במציאות עמוסת מטלות וכשכולנו מתמודדים עם הרבה מאוד קשיים, לא תמיד נשארות אנרגיות לשימור התקשורת. מעבר לשגרה השוחקת, גם משקעי עבר עלולים לחבל בתקשורת בין בני זוג, ועוד גורם אפשרי הוא פחד מקונפליקט (במקרה כזה, אחד מבני הזוג לא יביע את עצמו בכנות בגלל החשש).
סיבות אחרות לקשיי תקשורת בזוגיות הן תוקפנות, שתלטנות, חסמים רגשיים וסגנונות תקשורת שונים. ניתן לנטרל כל אחת מהסיבות האלה, וגם כמובן הקודמות, באמצעות טיפול מקצועי.
האם שתיקה מעידה על תקשורת זוגית לקויה?
שתיקה יכולה להיות נעימה ויכולה להיות רועמת. תקשורת בזוגיות היא כאמור לא רק מילולית, ולכן יש מצבים שבהם שתיקה נינוחה מעידה דווקא על קשר יציב ועל אינטימיות מוצלחת. לעומת זאת שתיקה במקרים שבהם הצד השני מצפה לתגובה היא אינדיקציה לקשיים בתקשורת הזוגית.
גם שתיקה עקב חשש לשתף את הצד השני במחשבות וברגשות מעידה על בעיה, וכך גם שתיקות בתדירות גבוהה מאוד. בהתאם אין סיבה להיכנס ללחץ בגלל שקט, כן כדאי למצוא פתרונות לשתיקות רועמות.
טיפים פרקטיים לשיפור תקשורת בזוגיות
* לתרגל קשב – כשאתם משוחחים, שימו בצד את כל המסכים ו-ודאו שאין הסחות דעת. פעולה פשוטה שמשדרגת מאוד את הקשב היא לחזור על הדברים שנאמרים ע"י בן/בת הזוג. אם אתם לא בטוחים שהבנתם את הכוונה, אל תנסו לנחש אלא פשוט תשאלו.
* טיימינג – לא כל זמן הוא זמן מתאים לשיחת נפש. מצאו זמן מתאים, כשהצד השני לא כועס, עייף או מוטרד. אפשר גם לקבוע זמן לשיחה, באופן קבוע וכחלק מהשגרה.
* מחוות קטנות – תקשורת היא לא רק מילים, ולכן מחוות קטנות יכולות לחולל פלאים.
* כנות במינימום שיפוטיות – למשל, במקום להגיד "אתה מזלזל בי", לומר "אני מרגישה מתוסכלת כשלא מתייחסים לרצונות שלי".
* לחפש פתרונות – במקום האשמות. זה בסדר גמור שיהיו חילוקי דעות בין בני זוג ורצונות שונים ואפילו מנוגדים. אפשר למצוא פשרה הוגנת, כל עוד מחויבים לכך ולזוגיות.
* טיפול זוגי – מהניסיון שלי אפשר לשדרג באופן משמעותי את התקשורת בין כל בני זוג. שיפור התקשורת הופך את מערכת היחסים לנעימה ומעצימה, ואת החיים להרבה יותר טובים.
מחפשים מטפלת רגשית בחיפה שתלווה אתכם בתהליך אישי ומדויק? לחצו כאן